برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.
دانلود ورژن جدید فایرفاکس
دانلود ورژن جدید کروم
جمعه 7 دي 1403
English
فارسی
شبکه بهداشت درمان هریس
Heris Health Care Network
صفحه اصلی
صفحه دانشگاه
مدیریت
ریاست شبکه
حراست
مسئول امور عمومی
رسیدگی به شکایات
فناوری اطلاعات
مسئول روابط عمومی
مسئول دفتر ریاست
بایگانی و دبیرخانه
معاونت بهداشت
معاون بهداشت
گسترش و ارتقای شبکه
آموزش
سلامت محیط
پیشگیری و مبارزه با بیماریها
آمار
سلامت حرفه ای
سلامت خانواده
سلامت مدارس
سلامت روان
امور دارویی
امور آزمایشگاهی
تغذیه
آموزش سلامت
مدیریت بلایا
نظارت بر مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
بیمارستان امام حسین
ریاست
دفتر ریاست
حراست و حفاظت فیزیکی
روابط عمومی
اداری مالی
مسئول امور عمومی
مسئول امور مالی
حسابداری
مسئول درآمد
کارپردازی
اموال و انبار
کارگزینی
مراکز و خانه های بهداشت
شماره 1
موسالو
ترکایش
گوراوان
مینق
خلج
برازین
شماره 2
باروق
پارام
نمرور
مقصودلو
خواجه
نهند
امند
گمند
شهرک پایین
شهرک بالا
زرنق
بخشایش
شیخ رجب
کرم جوان
جانقور
کلوانق
خشکناب
اندیس
خشکناب
هیق
نوجه ده
خانقاه
بیلوردی
بیلوردی
ینگجه
ولی لو
گلدیر
آرباطان
آرباطان
سرای
خرمالو
خرمالو
قراجه
جیغه
جیغناب
شهسوار
سرند
گیویج
افشرد
نیچران
چوپان لار
چایکندی
میز خدمت
اتوماسیون
نوبت دهی اینترنتی
نقل و انتقالات
صفحه فرم نظرسنجی
فهرست اصلی
فهرست اصلی
صفحه اصلی
صفحه دانشگاه
درباره شبکه
تاریخ :
سه شنبه 20 آذر 1403
کد
63
پویش ملی تغذیه سالم با شعار "روغن مناسب ،غذای سالم ، خانواده سالم "
دانشگاه علوم پزشکی تبریز شبکه بهداشت هریس
پویش ملی تغذیه سالم با شعار "روغن مناسب ،غذای سالم ، خانواده سالم "
مسئول کمپین مناسبت جناب آقای علی قاسمیان
پیام های تغذیه ای
بیش از 278000 مرگ سالانه در سطح جهان را می توان به مصرف چربی ترانس تولید صنعتی نسبت داد
.
چربی ترانس شریان ها را مسدود می کند و خطر حمله قلبی و مرگ را افزایش می دهد
.
توصیه
WHO
برای بزرگسالان این است که مصرف چربی ترانس را به کمتر از 1 درصد کل انرژی دریافتی محدود کنند.
مصرف زیاد چربی ترانس خطر مرگ به هر دلیلی را تا 34 درصد، مرگ ناشی از بیماری عروق کرونر قلب را تا 28 درصد و بیماری عروق کرونر قلب را تا 21 درصد افزایش می دهد.
مصرف چربی ترانس عامل مرگ زودرس 500000 مرگ زودرس ناشی از بیماری عروق کرونر در هر سال در سراسر جهان است
.
مصرف روغن زیتون خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و عوارض مرتبط با آن را کاهش می دهد . روغن زیتون گلوکز پس از غذا را بهبود می بخشد و اثر ضد آترواسکلروتیک ( ضد گرفتگی عروق) دارد.
کانولا بهترین روغن برای مصرف است چرا که نسبت امگا6 به امگا 3 مناسبی دارد و از این رو در دسته بهترین روغن ها از لحاظ خواص تغذیه ای می باشد.
روغن کنجد حاوی یک سری ترکیبات بسیار مفید همچون گاما
-
توکوفرول، لیگنان هایی مانند سزامول، سزامولین و سزامین و سایر مشتقات فنلی هستند که می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.
روغن کنجد در مقایسه با سایر روغن های گیاهی ماندگاری طولانی دارد، حتی زمانی که در دمای محیط نگهداری می شود، علی رغم درجه غیر اشباع بالای آن این امر به آنتی اکسیدان های آن که شامل
γ-
توکوفرول، لیگنان هایی مانند سزامول، سزامولین و سزامین و سایر مشتقات فنلی هستند نسبت داده می شود.
مطالعات نشان داده اند که مصرف روغن کنجد می تواند سلامت انسان را بهبود بخشد و فوایدی از جمله اثرات ضد التهابی و ضد سرطانی، ضد فشار خون بالا و اثرات کاهش دهنده چربی سرم، مهار رشد ملانوم بدخیم و تکثیر سلول های سرطان روده بزرگ انسانی را دارد.
برای مصرف روغن کنجد بهتر است
روغن ارده کنجد را
انتخاب کنید زیرا میزان مواد مغذی در روغن ارده کنجد بیشتر از روغن کنجد است.
روغن کنجد دارای اسیدهای چرب امگا 6 و امگا9 به میزان مساوی، ویتامین های
A
و
D
و
E
، فیتواسترول ها، آنتی اکسیدان های طبیعی، مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و حرارت می باشد
روغن مخلوط، یکی از گزینه های انتخابی خوب برای پخت و پز به دلیل اسید های چرب متفاوت و مورد نیاز بدن است.روغن مخلوط که توسط برندهای مختلفی تولید می شود. اکثرا ترکیبی از روغن های آفتابگردان، سویا و کانولا است.
روغن های مخلوط از این جهت دارای ارزش تغذیه ای هستند که در فرمولاسیون آنها روغن های حاوی امگا 3 بالا مانند کانولا استفاده میگردد. بر همین اساس روغن های مخلوط ارزش تغذیه ای بالاتری دارند.
در هنگام خرید روغن مخلوط حتما اطلاعات روی بطری را بخوانید و روغنی را انتخاب کنید که از روغن کانولا در ترکیب روغن مخلوط استفاده شده باشد.
برای سرخ کردن فقط از روغن های مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید.
برای پخت و پز بهترین انتخاب ها روغن کانولا و روغن مخلوط است. سعی کنید از این دو روغن برای آشپزی ها استفاده کنید.
سعی کنید زیاد مواد غذایی را سرخ نکنید تا مواد مغذی مواد غذایی حفظ شود.
روغن های سرخ کردنی روغن هایی هستند که بصورت یک روغن یا ترکیبی از روغن های با مقاومت حرارتی بالا تولید میگردند. این روغن ها به شکلی فرموله میشوند که قابلیت حفظ پایداری و کیفیت را در طول مدت سرخ کردن داشته باشند.
روغن زیتون به ویژه نوع بکر و فرابکر آن به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های طبیعی مانند ترکیبات پلی فنلی و ویتامین
E
،بتاکاروتن و نیز مقایر بالای اسید اولئیک (حدود 70درصد) یک روغن ممتاز است.
استفاده از نوع بکر و فرابکر روغن زیتون آن به دلیل نقطه دود پایین برای سرخ کردنی ممنوع میباشد و صرفا امکان استفاده در پخت و پز و سالاد را دارد.
هر دو روغن زیتون بکر و فرابکر تصفیه نشده هستند. هر دو میزان بالایی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و اسید چرب امگا 9 دارند که برای قلب و عروق و تقویت سیستم ایمنی بسیار مفید هستند. برای انتخاب نوع روغن زیتون از نظر خواص تغذیه ای به ترتیب روغن زیتون فرابکر، روغن زیتون بکر و روغن زیتون تصفیه شده مناسب است.
روغن زیتون تصفیه شده یکی دیگر از انواع روغن های زیتون است و به گونهای فرآوری می شود که بیبو است و درجه حرارت بیشتری را نسبت به روغن زیتون بکر تحمل میکند. روغن زیتون تصفیهشده علاوه بر پختوپز و سالاد، برای سرخ کردنی سطحی نیز مناسب است. این روغن به دلیل تصفیه شدن، بو و مزه تندی ندارد و برای کسانی که به بو و مزه روغن زیتون بکر علاقهای ندارند مناسب است
.
روغن زیتون تصفیهشده برای تفت دادن بسیار مناسب است؛ ولی بهتر است این کار با شعله کم و مدت زمان کوتاهتر صورت بگیرد.
بهترین روش برای دور ریختن پسماند روغن :1- صبر کنید تا روغن کاملا خنک شود. 2- آن را در بطری دربسته بریزید.3 - بطری را در سطل زباله بیندازید .و یا 1 - صبر کنید تا روغن کاملا خنک شود. 2- آن را منجمد کنید.3 - در کیسه جداگانه بگذارید و در آن را محکم ببندید. 4- کیسه را در سطل زباله بندازید.
سعی کنید از روغن آفتابگردان به دلیل امگا 6 بالا کمتر استفاده کنید. دریافت امگا 6 زیاد منجر به التهاب در بدن و زمینه ساز ابتلا به بیماری هایی همچون دیابت، فشار خون، سرطان و ...... می شود.
- براي پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي، مصرف چربي و روغن را كاهش دهيد.
مصرف بيش از حد روغن ها علاوه بر ايجاد چاقي، خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي – عروقي و برخي از انواع سرطانها را نيز افزايش مي دهد.
روغن جامد و نیمه جامد هيدروژنه حاوي اسيدهاي چرب اشباع و اسيدهاي چرب ترانس است كه خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي – عروقي و سرطان را افزايش مي دهد.
براي مصرف كمتر چربي ها، غذاها را بصورت كبابي، تنوري، بخارپز يا آب پز مصرف كنيد.
از مصرف بي رويه شيريني هاي خامه دار، چيپس، سس سفيد ، سوسيس، كالباس، همبرگر، كله پاچه، مغز، دل و قلوه كه حاوي مقدار زيادي چربي هستند اجتناب كنيد.
در هنگام انتخاب روغن ها به برچسب تغذیه ای آن توجه کنید. در صورتی که بخش مربوط به اسید چرب ترانس آن قرمز بود آن روغن را انتخاب نکنید
.
در صورت تمایل به سرخ کردن، ماده غذایی را با کمی روغن و حرارت کم تفت بدهید.
از حرارت دادن زیاد روغن ها و غوطه وری ماده غذایی در مقدار زیاد روغن خودداری کنید.
روغن های مایع را دور از نور و حرارت نگهداری کنید.
از خرید و مصرف روغنهایی که به صورت سنتی مثل روغنهای کنجد که با روش پرس سرد در معرض دید افراد تهیه می شود خودداری کنید و از روغن های کنجد تولید کارخانه ای استفاده کنید.
یادتان باشد، هر چه در مصرف روغن بیشتر خسیس باشید، سلامت شما بیشتر تضمین می شود.
اسید چرب ترانس یکی از اسید های مضر است برای سلامتی است
سعی کنید د خرید مواد غذایی به برچسب تغذیه ای ماده غذایی نگاه کنید و مواد غذایی که بدون ترانس یا ترانس بسیار پایین هستند انتخاب کنید.
ترانس در شکلات، انواع بیسکویت، کیک ، کلوچه کلیه کیک و شیرینی های موجود در کافه ها شیرینی فروشی ها ، دونات، کراکر، کوکی ، پنیر پیتزا تاپینگ، برخی از روغن های نیمه جامد، اسنک و چیپس ، کافی میکس وجود دارد.
از مصرف روغن های نیمه جامد و مارگارین به دلیل بالا بودن اسید چرب اشباع بالا خودداری کنید.
برای کاهش مصرف روغن ، هنگام طبخ غذا ، روغن را به طور مستقیم از داخل بطری به درون ظرف غذا نریخته و آن را با قاشق اندازه گیری کنید و در داخل غذا آن هم کم بریزید.
در تهیه انواع کیک و شیرینی علاوه بر قند زیاد مقدار زیادی روغن بکار می رود. مصرف آنها را محدود کنید و از شیرینی های ساده و بدون کرم یا خامه که چربی کمتری دارد به مقدار کم استفاه کنید.
مصرف روغن نیمه جامد را حذف کنید و بجای آن از انواع روغن مایع و البته به مقدار کم استفاده کنید.
روغن های مایع اسید چرب ترانس ندارند.
از مصرف روغن های حیوانی ، دنبه و پی به دلیل میزان بالای اسید چرب اشباع که عامل ایجاد سرطان و گرفتگی عروق هستند خودداری کنید.
جدول کامل روز شمار:
برچسب ها
دانشگاه علوم پزشکی تبریز
تغذیه سالم
شهرستان هریس
کاهش مصرف روغن
شبکه هریس
رئیس شبکه هریس